Het verschil tussen een cateraar en een traiteur.

Welke soorten spelers zijn er in het horeca spel?

Momenteel is er heel veel beweging in de markt van een snelle maaltijden kopen of thuis laten bezorgen. Welke spelers soorten zijn er eigenlijk op de markt. Nou, dat zijn er niet weinig. Allereerst zijn er de restaurants, iedereen weet dit wel, dit zijn locaties waar je terecht kan voor een lunch of diner. Daarna is het concept afhaalrestaurant een redelijk groot begrip geworden in Nederland. Even naar een restaurant lopen en een bak chinees, Indonesisch of een Italiaanse pizza meenemen en dan heerlijk thuis opeten. Nederland heeft internationaal zelf een imago opgebouwd met onze kroketten uit de muur van de FEBO.

Thuisbezorgd gekte

In 1999 stond er een intense shift te wachten voor in het "restaurantwezen". Thuisbezorgd werd opgestart. Voor diegene die van leuke feitjes houden! Takeaway.com, het moederbedrijf van thuisbezorgd.nl, verwerkte alleen al in het eerste kwartaal van 2019, rond de 31,1 miljoen bestellingen. In 1 kwartaal he! Maar is thuisbezorgd nou een cateraar, of misschien een traiteur? Nee. Vele weten inmiddels wel dat thuisbezorgd.nl alleen een platform is waar de consument gemakkelijk hun eten kunnen bestellen bij diverse aangesloten restaurant. Thuisbezorgd is de middleman.

Traiteurs en cateraars

Veel mensen zeggen dat dit hetzelfde is en in theorie klopt dat ook. De twee termen worden dan ook regelmatig door elkaar heen gebruikt. Maar in praktijk is er een klein verschil. Een traiteur kan maaltijden thuis afleveren voor een diner of voor een feest, maar kan ook een winkel hebben. Hier kan je zelf kan en klare gerechten kopen en thuis opwarmen. Een cateraar bezorgt ook eten thuis, voor een feest of diner, maar die naam zal niet zo gauw gebruikt worden als hij of zij een eigen winkeltje heeft. Daarnaast is een cateraar inzetbaar bij grotere evenementen. Denk hierbij aan gehele muziek evenementen, bedrijfscongressen of nemen zelfs de dagelijkse bedrijfskantine over van een multinational.

Traiteur
Foto is eigendom van Slagerij Dennis Kuijler | http://www.slagerdenniskuijler.nl

Trends van de afgelopen jaren

Steeds meer consumenten ervaren het gemak van Hello Fresh of van Picnic. Eerlijk is eerlijk, het klinkt ideaal. Je kiest zelf online welk gerecht je vanavond wilt maken en deze partij bezorgen bij jou thuis alle ingrediënten. Zelf geen recept meer opzoeken, winkelen, uitrekenen hoeveel je eigenlijk nodig hebt voor z'n tweetjes. Heerlijk klinkt dat. En! Niet meer teveel maken, als je alleen voor jezelf kookt.  Maar eigenlijk zijn deze partijen geen horeca. We kunnen ze meer zien als de distributie tak van een supermarkt.